Midwinterhoornblazen

Hallo, Welkom op het forum over midwinterhoornblazen. Meld je aan en klets gezellig met ons mee..
1e advent
Zondag
27 November 2011

Mag er weer worden geblazen
.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Twitter adventbloaser

facebook G

Laatste onderwerpen

» Het maken van een hoorn
di sep 11, 2012 4:06 pm van susie

» Dit jaar geen Cursus!
ma okt 17, 2011 5:31 pm van susie

» Cursus 2010
do okt 21, 2010 4:11 pm van susie

» Even voorstellen
di dec 29, 2009 1:40 am van martine

» Cursus 2009
di nov 03, 2009 11:16 pm van susie

» midwinterhoorn maken
vr okt 30, 2009 9:52 am van susie

» beginner midwinterhoorn
zo okt 11, 2009 8:32 pm van ijsseldijk

» Even voorstellen
zo jan 11, 2009 9:59 pm van Paul-Erna

» VoorStellen
za jan 10, 2009 5:18 pm van Winterhoornblazer sint ja


  Historie van de midwinterhoorn

  Deel
  avatar
  susie
  Admin
  Admin

  Vrouw Boogschutter Aantal berichten : 42
  Leeftijd : 36
  Woonplaats : Losser
  Registration date : 06-10-06

  Historie van de midwinterhoorn

  Bericht van susie op di nov 18, 2008 12:25 pm

  Historie van de Midwinterhoorn

  Het bespelen van de midwinterhoorn is met veel tradities omgeven. Er wordt alleen geblazen tussen eerste adventszondag en driekoningen.

  Naar de oorsprong van het blazen op de midwinterhoorn in de adventstijd kan men alleen maar gissen. Van een eventuele heidense oorsprong zijn in Nederland geen herinneringen of overblijfselen bewaard gebleven. Op oude rotstekeningen in Kelleby, Denemarken, in mannetjes met hoornachtige instrumenten te zien. Waarschijnlijk werd de hoorn gebruikt om contact met elkaar te houden en om boze geesten en wilde dieren te verdrijven.

  Het oudste wat over een hoorn bekent is uit het jaar 1485. In een oorkonde uit oord Sonsbeck wordt melding gemaakt van een medewintershoorn.

  Na de komst van het Christendom bleef de roep van de hoorn als gebruik bestaan. Er werd wel een andere betekenis aan gegeven namelijk de aankondiging van de geboorte van het Christuskind. In de 17e en 18e eeuw werd het instrument in een grote omgeving gespeeld.

  ( van Markelo tot Cloppenburg en van Hummeling tot bocholt). Na 1800 werd het gebruik minder en leefde het vooral in Twente verder.

  In de 18e eeuw is het midwinterhoornblazen vooral een rooms-katholiek gebruik. De houten hoorns zoals die tegenwoordig worden gebruikt duiken in Twente voor het eerst in de 17e eeuw op. Ze werden niet allen gebruikt in de weken voor kerst, ze hadden een functie om elkaar te waarschuwen. Zo is bekent, dat in de 18e eeuw de katholieke boeren van Noordoost Twente elkaar waarschuwden als de Drost in aantocht was. De Drost reed in die tijd door de katholieke buurtschappen om daar rooms-katholieken te betrappen op het bijwonen van een verboden misviering. Het protestantisme was de staatsgodsdienst. Via de Midwinterhoorn waarschuwden katholieken elkaar, zodat ze op tijd met de dienst konden stoppen. Kenners zien hierin de verklaring dat het spelen van de midwinterhoorn voornamelijk door de katholieken gebeurd. Ook elders werd de hoorn gebruikt om te waarschuwen tegen ongewenste dienaren van de macht. In Kotten, een gehucht in de omgeving van de achterhoekse plaats Winterswijk, werd de hoorn in het begin van de vorige eeuw gebruikt om bij het smokkelen te waarschuwen voor de douaneambtenaar. Op papier is bewaard gebleven dat de ambtenaar als eens een hoorn kapot heeft geslagen

  De traditie is op sterven na dood geweest.

  De midwinterhoorn is begin in de jaren vijftig door een aantal mensen weer teruggebracht. Letterlijk en figuurlijk werd de hoorn nieuw leven ingeblazen

   Het is nu zo jan 20, 2019 9:57 am